Hoe zorg je er als ZZP-er voor dat je altijd voldoende geld op zak hebt? Als ZZP-er moet je natuurlijk je onkosten kunnen betalen zodat je elke maand rondkomt van je geld. Maar je moet ook voorbereid zijn op je toekomst. En daarmee bedoel ik niet alleen je pensioen. Onder je toekomst vallen alle kosten die je nu misschien nog niet in je vizier hebt, maar waarmee je wel rekening moet houden.

 • Je pensioen
 • Periodes met weinig of zelfs geen opdrachten
 • Ziekte
 • Arbeidsongeschiktheid (als je geen verzekering hebt of een wachttijd moet overbruggen)
 • Cursussen en/of opleidingen
 • Noodsituaties
 • Vakanties, etc.

Helaas wordt de toekomst nog wel eens vergeten. Ok, je vakanties plan je waarschijnlijk wel in. Maar ben je ook voorbereid op noodsituaties? Bijvoorbeeld dat je een ernstige lekkage hebt thuis waardoor je een paar dagen niet aan de slag kunt (en mogelijk de klus verliest)?

Als je hier wel aan denkt, kun je je toekomst dan wel veiligstellen met je huidige uurtarief? Weet jij wat jouw financieel gezonde tarief is waarmee je alle kosten kunt dekken én voldoende overhouden voor je toekomst?

Wat is jouw minimum uurtarief?

Om je te helpen bij het bepalen van het minimum uurtarief dat je nodig hebt om alles te kunnen blijven doen, óók als het even minder gaat, hebben we een formulier voor je ontwikkeld. Gratis! Je kunt het formulier downloaden, je kosten invullen en je ziet meteen welk uurtarief jij minimaal moet vragen.

Nóg een formulier?

Ja, de laatste tijd zijn er nogal wat formulieren in omloop. Limor Smits van administratiekantoor Gesher BPS  en ik hebben veel van deze formulieren bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat deze formulieren meestal niet voor alle situaties handig zijn.  Daarom hebben wij een nieuw formulier gemaakt. Heel eenvoudig Excelformulier dat je helemaal aan jouw situatie kunt aanpassen.

Hoe? Heel eenvoudig! Je past gewoon de namen van de kosten aan of voegt regels aan het formulier toe. Alles wat je nodig hebt is een klein beetje kennis van Excel: je moet weten hoe je regels invoegt en tekst wijzigt.

Uitgangspunten

Ons formulier is dus anders. We gaan niet uit van een gewenst jaarinkomen, maar juist van de kosten die je nu hebt. Waarom? Omdat we denken dat je weet wat je kosten zijn en je op basis daarvan pas een écht financieel gezond uurtarief kunt berekenen. Omdat alles voor ZZP-ers uit één pot betaald moet worden, is er een apart tabblad voor privékosten én voor zakelijke kosten.

Wil je in de toekomst meer geld? Bijvoorbeeld voor een vakantie of een huis? Dan kun je dat gewoon aanpassen in het kostenlijstje en kun je op die manier zien wat je minimale toekomstige uurtarief is. Je kunt dus met het Excelbestand spelen.

Er zijn wel enkele uitgangspunten die je niet kunt wijzigen:

 • De Excel gaat uit van minimaal 30 declarabele uren per week. Heb je meer declarabele uren (uren waarvoor je een rekening kunt sturen), dan hou je dus gewoon meer over dan het formulier berekent.
 • Een maand heeft (voor het gemak) 4 weken.
 • eenderde van je bruto inkomen gaat naar de inkomstenbelasting. Dat klopt natuurlijk niet helemaal, maar dit overzicht houdt geen rekening met aftrekposten. De ervaring leert dat het onder de streep wel klopt. Ik gebruik dit overzicht al jarenlang en ben er nog nooit een buil aan gevallen.
 • Het spaarpotje voor noodgevallen is 3% van je minimum bruto inkomen per maand.

 

Toch aanpassen aan je persoonlijke situatie?

Dit lijstje uitgangspunten van het formulier kun je niet zelf aanpassen. Als je dat wilt, dan kunnen wij dat voor je doen. Wij vragen hiervoor wel een kleine vergoeding van €15,- ex BTW.

Wil je dat wij het formulier voor je aanpassen? Stuur dan even een mail naar nm@sunsum.nl met daarin de gewenste aanpassingen. Na betaling van de vergoeding ontvang je zo snel mogelijk een formulier voor jouw situatie.

 

Nu downloaden en altijd voldoende geld!

Je kunt het formulier hier downloaden en er meteen mee aan de slag!

Limor en ik wensen je veel succes. Voor nu én in de toekomst!

 

Lees ook:

 1. Geen paniek! Je eigen social media strategie in 5 simpele stappen
 2. Hoera! 1.000 views op LinkedIn! Maar geen hond die het ziet…
 3. 8 onmisbare schrijftips!

Nicole Mommertz is communicatiespecialist Marcom, Klantcom & Social Media