Nederland staat bekend om zijn tolerantie… Maar klopt dat wel? Zijn we allemaal collectief wel zo tolerant? Als ik naar de berichtgeving van de afgelopen paar dagen kijk, dan vraag ik me dat echt af. Een kleine greep uit de berichtgeving van de afgelopen dagen:

* “Journalisten aangevallen tijdens kerkdiensten”

Hoeveel vragenstellers zijn er die fysiek of mentaal in elkaar gebeukt worden omdat hun vragen maar als lastig en ongewenst worden ervaren?

* “Pieter Omtzigt: functie elders”

Hoeveel Pieters zijn er in Nederland? Mensen die de laan uit worden gestuurd (of gepest) omdat ze uit integriteit en betrokkenheid blijven vasthouden aan (nodige!) verbeteringen in de samenleving of in het bedrijf of de organisatie waar ze werken?

* “11.000 statelozen nog steeds geen paspoort”

Hoeveel mensen worden gemarginaliseerd (en uitgerangeerd) omdat ze “anders” zijn? Net niet aan de norm voldoen? Geen passende papieren hebben? (Voor wie de pardonners NU een paspoort moeten krijgen: onderteken hier de petitie.)

* “Kinderen gedwongen om uit de kast te komen”

Hoeveel mensen worden gedwongen om iets te doen dat tegen hun persoonlijke integriteit indruist? En hoe vaak?

*”Duizenden bijstandontvangers dupe van fout bij gemeenten”

Denk je ook wel eens in wat voor kafkaiaanse toestand ben ik beland? Hoeveel mensen zitten in een situatie waarin ze worden afgeknepen?

Steek je vinger maar op!

Is dit de tolerante samenleving die we met zijn allen bij elkaar fantaseren? Is dit de samenleving die we willen? Dat ik als atheïst nog een beroep moet doen op de 10 geboden….. Heb jij je naaste lief? Verbetersuggesties?