Voor de meeste ZZP-ers heeft de invoering van wet DBA zware gevolgen. Meer dan genoeg reden om niet voor PvdA of VVD te kiezen. Ja, er is nu uitstel tot 2018, maar wat als de problematiek rondom wet DBA voor 2018 niet wordt opgelost?! Als de politiek ergens groots in is, dan is het wel breken van beloften! Opdrachtgevers die nu misschien weer (tijdelijk) ZZP-ers inhuren, gaan dan weer volledig op de rem. Het uitstellen van de uitvoering van DBA is slechts een tijdelijke schijnoplossing die de verkiezingen dient.

5 partijen willen verplichte AOV

En dan is er nog het “geweldige” idee van VIJF partijen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht te stellen. Ja, dat lees je goed: PvdA, CDA, GroenLinks, Christen Unie en Denk willen een VERPLICHTE AOV voor ZZP! Hieraan kleven opnieuw enorme nadelen voor ZZP-ers:

1.     Een AOV kost minimaal iets van 250 euro per maand. Als je weinig reserves hebt – bijvoorbeeld wanneer je door DBA even geen klussen hebt gehad – dan is dat een verplichting die je kunt missen als kiespijn. 250 euro extra per maand betalen is geen sinecure! Zeker in periodes dat je geen opdrachten hebt.

2.     Elke AOV kent een wachttijd. Dat was altijd 2 jaar. Tegenwoordig kun je de wachttijd meestal kiezen, maar dat heeft dan gevolgen voor de hoogte van je premie. Kies je voor een lange wachttijd om je premie betaalbaar te houden, realiseer je dan dat je deze moet overbruggen op je reserves. Veel serieuze gezondheidsproblemen zijn binnen 1 jaar opgelost. Een hernia duurt iets van 1 jaar. Een burnout idem. De vraag is of een AOV dan echt noodzakelijk is of dat je dat jaar misschien beter met je spaargeld kunt betalen.

3.     De meeste AOV’s vragen om doorbetaling tijdens arbeidsongeschiktheid. Dat wil zeggen dat je van de kleine uitkering die je mogelijk krijgt, ook nog eens die AOV moet door blijven betalen. Je mag 70%-80% van je bruto inkomen verzekeren (let op, want dit kan verschillen!). Stel je krijgt 1.500 euro per maand netto uitgekeerd, dan mag je daarvan nog eens die 250 euro aan premie betalen! Dat is een behoorlijke smak geld.

4.     Lang niet alle aandoeningen worden door een verzekeraar erkend. Zo kreeg ik uit mijn netwerk signalen dat een burnout niet erkend werd. En tsja, dan moet je het dus toch gewoon van je reserves doen! Beslis je om een AOV te nemen, let dan in ieder geval altijd goed op de kleine lettertjes!

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? MKB Servicedesk heeft een aantal rekenvoorbeelden online gezet. Interessant is ook de indicatie van de premie over de gehele looptijd. Als je AOV’s gaat vergelijken via de AOV Vergelijker staat het er in kleine lettertjes onder. Deze lag in mijn geval tussen de 40.000 en  50.000 euro.

Geen verplichting!

Een AOV kan voor sommige beroepen best verstandig zijn, maar om het voor alle ZZP-ers verplicht te maken, is in mijn ogen méér dan een brug te ver. Een dergelijke verplichting kan aardig in de papieren lopen zónder echte garanties!
Advies: duik even goed in de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen voordat je een definitieve keuze maakt.
Voor mij wordt het in ieder geval geen VVD, geen PvdA, geen CDA, geen GroenLinks, geen Christen Unie en geen Denk.

 

Lees ook:

  1. 8 onmisbare schrijftips!
  2. 4 tips! Vergroot gratis je zichtbaarheid op Facebook
  3. Wat werkt beter? Pre-suasion of Story?

Nicole Mommertz is communicatiespecialist Marcom, Klantcom & Social Media